zondag 13 januari 2008

Relnicht of Ouwe Zeur?

Leuk leuk leuk! Ik heb ‘m weer gelezen The Ten Worst Dressed Women van Richard Blackwell. Heel interessant vind ik het. En dit jaar op het eerste oog verrassend, op het tweede misschien minder…

Ieder jaar sinds de sixties blaft Mr Blackwell, zoals hij graag genoemd wordt, een lijst met slecht geklede en een lijst met goed geklede vrouwen(en soms zelfs mannen) op. Kort samengevat gaat het hier tegenwoordig om vrouwen die hun benen wel en vrouwen die hun benen niet bij elkaar kunnen houden, in de ogen van Mr Blackwell welteverstaan. Het zijn tegenwoordig meestal de nette dames versus de losbollen. En ja 9 van de 10 keer heeft hij een goed punt. Natuurlijk moet er iemand opstaan die zegt dat je string niet zichtbaar hoeft te zijn voor het grote publiek. Maar is het niet een beetje een open deur?

Vroeger was er geen fashion police, en iedereen was truttig en aardig. Er moest eens wat pit in komen. Dit was de tijd dat Richard Blackwell het aandurfde om Queen Elizabeth op de lijst te zetten. Hij was ontwerper en rebel en mensen luisterden naar hem. Ook was er volgens hem leven na maat 44, en zijn ontwerpen kon je dus ook dragen als je een maatje meer had. Tot hier een uniek persoon en alleen maar goeds.

Aan de ene kant lijkt het alsof hij onafhankelijk en rechtvaardig is, en iedereen gelijke kansen geeft. Hij kijkt niet naar wie met wie uithangt en waar het meest te halen valt. Hij is hard en meedogenloos. Een maagd wordt het niet vergeven ook maar éénmaal wijdbeens zonder heupslip de limo ingestapt te zijn.
Maar Dick is zelf ontwerper geweest, zijn cliëntèle kwam er niet op te staan! En hebben wij niet juist waardering voor de antiheld? Ik noem een Amy Winehouse die zelf het walgelijkste kapsel uitzoekt en zich in een van haar bezopen buien vast de tyfus lacht om het feit dat Karl Lagerfeld haar zijn nieuwe muze noemt. Dat is toch ook stijl?

Kijk onzen’Vic die dit jaar boven aan staat, is er al lang en breed door heen gehaald, door iedereen. Ze heeft ook al eens eerder Richard’s lamaspuug over zich heen gehad.
En met al die anderen die op haar afgeven sinds dat moment is Mr Blackwell’s gal vast snel vergeten. (Afgelopen jaar zei een Radiopresentator in een interview met posh nog:” 'Everybody knows they’re fake, Victoria, just admit it – we don’t have a problem with them. Seriously, you go jogging without a bra and they don’t move.' Waarop Posh antwoordde:” I don’t go jogging.” )

Gezien Victoria’s enorme budget zou het toch niet moeilijk zijn om mooie kleding te vinden.
Maar varieer dan eens! Variëren kun je leren. En met veel geld heel makkelijk. Zou het niet heerlijk zijn om een paar telefoontjes te plegen en dan een complete nieuwe garderobe te hebben. Nou, zij kan het, maar ze doet het niet. En die starre” I’m mysterious-I’m mysterious-I’m mysterious-blik gaat ook vervelen. Dus ergens wel een puntje Dickie Blackwell! Maar is het niet een beetje de po(o)t verwijt de ketel?

Na een rondje googlen snap ik het helemaal. Ik typ filth on Mr. Blackwell, en kan niets vinden. Deze man maakt zich schuldig aan saaiheid. Er is geen foto te zien waar zijn haar er niet hetzelfde eruit ziet, en altijd maar in pak. Dit is de tijd waarin alles kan, iedereen vrij is zijn eigen stijl te verzinnen. Doe gek, al ben je bejaard! Maar DICK Blackwell draagt nog steeds die Lee Towers bril met getinte glazen. De wereld volgens Blackwell is een saaie. Ik denk dat hij niet alleen geschiedenis heeft geschreven, ik denk dat hij nu zelf geschiedenis is.

Pauline

Geen opmerkingen: