zondag 17 februari 2008

De Mode Onder Modeontwerpers


Toen ik in het eerste jaar van de modeacademie zat en we met de klas wel eens naar een of andere mode-gebeurtenis gingen, kregen we een voorproefje van de wereld waar wij deel van zouden uitmaken. We gingen naar beurzen en keken op tegen de mensen op die al in de business zatten. Al snel zag ik dat je stylisten en ontwerpers er zo uit kunt pikken. Misschien denk je dat ontwerpers er zelf altijd heel anders uitzien, een eigen imago hebben. Je zult zien dat de meesten onderling ook een soort van uniform hebben. In die tijd was dat een zwart gewaad van Cora Kemperman. Iedere styliste had er 1(of meerdere, ik ken er die iedere dag hetzelfde aanhadden). Zwart sowieso was DE kleur waar je als ontwerper/stylist mee op moest komen dagen. Want zwart was cool en stond boven de mode. Het gepeupel droeg de kleur.



Als je het mij vraagt, iedereen past in een hokje. Als je gaat kijken in Amsterdam bij een les Afrikaans dansen zul je daar een verzameling overwegend vrijgezelle dames van tussen de 30 en 40 jaar vinden. Als je naar mijn nieuwe buren kijkt, weet je dat ze zoons hebben met van dat half lange haar in een scheiding half over hun hoofd wat ze dan een paar keer per minuut uit hun gezicht moeten schudden. Een architect heeft bijna altijd een rare arty bril en een gezochte arrogantie over zich. Het is onze ingebouwde hokjesgeest gecombineerd met de kracht van imago. We hebben de drang om aan de ene kant eruit te springen bij de mensen die niet in ons groepje horen en aansluiting te vinden bij de groep waar wij zelf graag toe willen behoren. Hoe zit dit nou bij de modeontwerpers?
De ontwerpers van de grote shows nemen vaak het applaus van het publiek in ontvangst in spijkerbroek en sneakers. Het maakt niet uit hoe glamoureus het defile ook was. De jeans is vaak versleten, baggy model. En ze dragen er een wit T-shirt, grijze sweater of iets anders basics op.
TOT VOOR KORT...want nu ik de shows bekijk zie ik meer vrouwelijke ontwerpers die hun eigen ontwerpen dragen. Iets wat eerst not done was. En de heren gaans soms zelfs in pak de runway op, zie Zac Posen en Marc Jacobs. We zijn nu pas halverwege de grote fashion weeks, maar ik denk dat we wel kunnen stellen dat er een omslag gaat komen. Het lijkt alsof het droge stoer zijn is afgelopen en dat ze echt kunnen laten merken dat dit ook een speciale dag is voor hen. Het was ooit ontzettend stom om je als ontwerper voor de show om te kleden, nu is het eerder regel dan uitzondering. De voorbereiding doe je op pantoffels en je hakken trek je de laatste ronde wel aan. Individualiteit is nu belangrijk voor het imago, en niet juist de quasi grijze muis uithangen.

Hopelijk hijsen Kate en Laura Mulleavy van Rodarte zich de volgende keer ook eens in iets anders dan hun hoge spijkerbroek. Want dames imago is 1 ding, het moet wel leuk blijven.

foto's van style.com

Pauline

Geen opmerkingen: