vrijdag 30 november 2007

ModeVerenigd.nl

FashionUnited, het portal voor de mode zonder mening, dat altijd maar persberichten letterlijk op dreunt en dan nog de URL's fout plaatst (heb ik zooooo vaak gezien ondertussen) heeft nu een heuse vraag gesteld. Zie hieronder.

Het spijkerbroek mysterie [...]Het kledingstuk van denimstof mag om raadselachtige redenen opeens geen spijkerbroek meer heten, het is ‘jeans' en anders niets. Regelmatig krijgt de redactie van FashionUnited van merken het verzoek om het woord spijkerbroek in artikelen te vervangen door jeans of zelfs door denim. Nou vinden journalisten het vaak vervelend als anderen zich inhoudelijk met hun stukken bemoeien, maar in dit geval is ook nog eens onduidelijk waarom. Wij vinden jeans een ‘onnodig Engels' begrip en spijkerbroek normaal Nederlands. En denim is echt geen kledingstuk, maar de stof waarvan het is gemaakt. Weet jij wat is er mis is met ‘spijkerbroek'? Mail naar: news@fashionunited.com

Als je niet "voelt" als modemens waarom het woord spijkerbroek nu te suf is dan ben je het niet waardig om je DE fashion portal te noemen. Er is toevallig geen ander portal met het laatste nieuws, dus we doen het ermee, maar come on!
Ik zal even uitleggen waarom het not done is. In de tijd van het ontstaan van het spijkerbroeken tijdperk. Toen iedereen een sweater van Nike droeg en sneakers hun intrede deden zagen we de geboorte van de SPIJKERBROEK als massa product. Natuurlijk het hele verhaal van mijnwerkers uit Amerika yada yada yadah, dat kennen we ook. Maar hier in Nederland wenden we er maar moeilijk aan. En om het hele verhaal spannender te maken noemden wij het niet naar de stad Nimes, waar denim vandaan komt, of hadden we het over een mijnwerkersbroek, nee wij kozen hier voor de leuke spijkertjes die de stiksels verstevigden. Dat het rivetjes waren was onhandig, dat zou een te technisch verhaal worden. Dus met het ontstaan is het woord spijkerbroek is nu verbonden aan de jaren 80. We zijn nu 20 jaar verder en de tijdgeest is nu anders. Woorden raken nu eenmaal ook uit de mode. Het is van alle tijden dat een woord not done wordt om te gebruiken. Vet is bijvoorbeeld een woord dat van de nieuwe generatie is. Vroeger was het te gek gaaf en moesten alle meisjes spontaan zijn, iets wat je ook niet meer hoort, 'lekker' is wat de hedendaagse meid moet zijn.
Ik heb al jaren geen vriendin van me meer horen zeggen dat ze met me wil winkelen. Ze wil shoppen. Mijn buurjongetje zit te gamen, terwijl wij vroeger 'computerden'. De huisvrouwen die kleding voor hun kinderen naaien vragen naar spijkerbroekenstof op de markt. Het hippe jeanslabel wil in zijn persbericht dus liever niet zeggen dat ze wat broeken in spijkerbroekenstof hebben gemaakt.

We weten toch al jaren dat engelse woorden stoerder gevonden worden en gewoon lekkerder in het gehoor komen te liggen. In de eeuwen die voor ons liggen was het soms chic om franse woorden door je zin te weven. Het is toch erg dat je dit moet uitleggen aan een site met een engelse naam? Nou vind ik ook dat we aan het ver-engelsen zijn. Ik ben de eerste die zegt dat vroeger alles beter was. Als je nog niet eens nederlands kan praten, waarom gebruik je dan al die stoere engelse termen?
Wat nog erger is; slecht nederlands-engels, ofwel;Nengels. Zoals Trouser. Als je dat in Engeland zegt, knippen ze de broek voor je doormidden. Of Short wat nu geheel geaccepteerd is. Het is SHORTSSS.

Wat het helemaal mooi maakt is het zinnetje: "Nou vinden journalisten het vaak vervelend als anderen zich inhoudelijk met hun stukken bemoeien, maar in dit geval is ook nog eens onduidelijk waarom." Dat ze zich journalisten noemen is al niet te begrijpen. Typisten is een beter woord. Van een vriendin die op de PR-afdeling van een groot label werkt, weet ik dat als je nieuws hebt, je wordt gebeld door een van de 'journalisten' die met geen mogelijkheid zelf een leuk stukje met diepgang, of tenminste enigszins achtergrond weet te verzinnen, en het liefst al een onderwerp-werkwoord-meewerkendvoorwerp krijgt. Zelf op onderzoek uit gaan wat er in de mode gebeurt komt er niet van blijkbaar. Er is geen know-how. Je moet je wel bemoeien met de inhoud, anders krijg je een warrig stuk tekst.

Kortom; Spijkerbroek is JEANS omdat mode FASHION is.
Dus FashionUnited? Gaan jullie vanaf nu met je tijd mee, of wordt het ModeVerenigd.nl?

Pauline

Geen opmerkingen: