vrijdag 17 augustus 2007

Winkelpersoneel deel I

We gaan het hebben over datgene wat ons allen van tijd tot tijd bezig houdt: Winkelpersoneel. Als ze het goed doen merk je niet hoe goed ze het doen maar als ze het slecht doen, is het effect des te groter. De titel suggereert dat er meer delen zullen komen, en daar twijfel ik ook niet aan.
Ik ga met Vriendje naar winkel. Men at Work, feitelijk een uit de klauwen gegroeide jeansboer, die het helemaal nog niet slecht doet. De winkels zijn leuk ingericht, het heeft iets van een hippe cult-winkel die je vindt in de achteraf straatjes van europese steden. Maar natuurlijk moet het personeel dan ook hip zijn, en geloof me, daar worden ze op gescreend. Met advertenties vol Engelse spelfouten proberen ze de youngsters te lokken met een FUCKING COOL JOB. Nou, in de roos zou ik zeggen.
Daarna vermoed ik dat ze intern een cursusje krijgen op het hoofdkantoor. Allemaal very impressive voor de jongelui, die hun eerste stap in de modeindustrie zetten. Ze leren voornamelijk niets waar ze echt iets mee kunnen. Het zijn juist de dingen die ze in de winkel nodig hebben. De omgang met mensen, behulpzaam zijn, hoe werkt het met maatvoering, aardig zijn, etc. Ja, ik denk dat het er best integer aan toe gaat.

Maar ja er gaat ooit een situatie komen die je niet hebt geoefend. Kijk, je kunt er de donder op zeggen dat bijna iedere klant bij het kopen van een spijkerbroek vraagt: “Krimpt ie?” Dan zeg je gewoon: “Ja ietsjes, maar alleen in de lengte. Pas als ze doorvragen ga je met percentages en centimeters gooien. Iets van 5-8% of een cm of 2. Zeg maar wat. Maar denk eraan, het moet weinig klinken. De klant luistert toch niet echt want die weet toch wel dat het altijd weer een verrassing is als die broek uit de was komt.

Sorry, ik dwaal af. In een ongeoefende situatie kwamen Vriendje, ik en een enthousiaste verkoper. Vriendje paste een leuk T-shirt aan. Het is ook wel van belang dat ik zeg dat Vriendje heel moeilijk is in het besluiten of hij iets gaat kopen. Dus hij beweegt wat in het shirt, kijkt of het goed zit, of zijn borsthaar niet te zien is door de stof. Ja, oog voor detail die man van mij. Dan vraagt hij:’ ....Krimpt ie?” En de jongeling drilt er on cue uit: “Ja ietsjes, maar alleen in de lengte.” Hij maakt er ook nog een mooie beweging bij van de vlakke hortizontaal gepositioneerde hand, die hij van heuphoogte beweegt naar de taille.” Niet alleen The visuals zijn niet ongetraind, ook weet deze adviseur de ballen van het verschil in breisels met geweven materiaal.
Voor de gene die het wel kent; sla dit stukje over: Ik ga namelijk kort uitleggen hoe het werkt met Tiesjurtstof.
Tricot ofwel jersey is gebreid, in een kokervorm, en de draad loopt in de rondte van boven naar beneden.





Hier worden delen uitgeknipt en ongewassen tot een shirt verwerkt. Dan is het nog een mooi plat en symmetrisch shirt.
Het shirt kan dus nooit alleen in de lengte krimpen, want er loopt geen draad in de lengte zoals bij jeans. Daar is de lengte-draad (ketting)van slechtere kwaliteit dan de breedte-draad(inslag), en krimpt die dus meer, maar wel gelijkmatig(mits de patroondelen recht op de stof gelegd zijn). Probeer voor de aardigheid maar een een T-shirt van Men at Work te strijken nadat je ‘m gewassen hebt. Probeer het ding eerst maar eens op de strijkplank te leggen, plat. Je krijgt de zijnaden nooit meer op elkaar zodat er een symmetrische vorm voor je ligt. Neeeee, als tricot gaat krimpen gaat het draaien. De hele draad die in de rondte loopt wordt korter, en je zit met een ongelijk amorf ding.
Misschien dat ze dat op het hoofdkantoor er even bij kunnen zeggen?

Pauline

1 opmerking:

Anoniem zei

haha super, heb zelf ook bij maw gewerkt maar je staat daar meer voor decoratie ja :-D